Sigorta acentesi açma şartları! Nasıl açılır? 2024’de acente açma maliyetleri ne kadar?

Öncelikle Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen uygunluk belgesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) acentelik için yapacağınız başvuru, levha kayıt işlemleri gibi resmi süreç başvurularını gerçekleştirip onaylarını edinmek işin başlangıcıdır.Türkiye’de yerleşik olmak, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, belirli suçlardan hüküm giymemiş veya ceza almamış olmak, önceki ticari faaliyetlerinde iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olmak ve tabii teknik personel vasıflarına sahip olmak gibi şartları sağlamak gerekiyor. Beyan edilecek mal varlıklarının değeri 25 bin liradan az olmaması da gerekiyor. Teknik personel deneyim süresindee lise-dengi okul ve ön lisans programlarından mezun olanlar için 6 ay aranıyor. Ayrıca 4 yıllık okul mezunları için ise tecrübe süresi artık aranmıyor.

sigorta acentesi açmak

2024 Yılında Sigorta Acentesi Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Gerçek kişiler için;

  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Gerekli sayıda vesikalık fotoğraf
  • İkametgâh belgesi
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • İletişim bilgileri
  • Diploma sureti
  • Ticaret Sicil Tasdiknamesi
  • Taahhütname
  • Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme kopyası

Tüzel Kişiler İçin:

  • Ticaret Sil Tasdiknamesi
  • Vergi Levha Sureti
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • İflas Belgesi
  • Taahhütname
  • Şirket Ana Sözleşme Belgesi
  • Mesleki Sorumluluk Sigortası
  • İmza Sirküsü Fotokopisi
  • İletişim bilgileri

Sigorta Acentesi Açmanın Maliyeti Ne Kadardır? Her Bütçeye Hitap Eder Mi?

sigorta acentesi açma maliyeti

Öncelikle sigorta acentesi açmak için ortalama 100.000 tl gibi bir sermayeye ihtiyacınız vardır. Bu kısımda en avantajlı olan kısım ise, hiç bir sigorta şirketi ile anlaşmanıza gerek kalmadan bir çok sigorta şirketinden poliçe kesebiliyorsunuz. Sigorta acentelik bayiliği veren acentelerin bir kısmı şubelik için teminat mektubu istemektedirler. Hatta resmi şubelik için segem belgenizin olması şartı aranmakta ve şube başı 10.000 tl ile 25.000 tl arasında olan bir teminat vermeniz gerekmektedir.

  • TOBB acente levha kayıt ücreti 20.000
  • Ofis ekipmanları, mobilya ve dekorasyon ücreti 40.000
  • Faturalar, vergiler, kira gideri ortalama 3.500-4.000 TL arasındadır.
  • Sigorta şirketlerinin acentesi olmak için istenilen minimum nakit ve ya teminat mektubu tutarı 20.000 TL
  • Tek bir personel çalıştıracak iseniz asgari ücret, uzman birisini çalıştıracak iseniz 3000 TL ve üzeri civarında aylık gideriniz olur.

Sigorta Acentesi İçin Nasıl Bir Yer Seçilmeli? Kalabalık Mı Yoksa Sakin Yerler Mi?

Öncelikle kuytu ve sakin bir yer olmaması gerekiyor. İnsanların firmanızı görmesi açısından bu oldukça dezavantajlı bir durum olacaktır.Noter çevresi, yakını bir yer olması avantajınıza olacaktır. Elektrik,su ve doğalgaz abone merkezi yakını yine sizin için rahat olur.Acentenin tapu müdürlükleri yakınında olması dask poliçeleri için sizin açınızdan kolaylık olur. Ve belirttiğim gibi yay trafiği yoğun olan ve park sorunu olmayan  yerler seçmeniz firmanız açısından önemli bir etken olacaktır. Ne kadar görünür olur iseniz o kadar müşteri potansiyelinizin artmasına sebep olacaktır. Her gün bir müşteri bu yolla size başvurması sizin gelirinizi oldukça etkileycektir.

sigorta acentesi küçük ofis

Sigorta Acentesi Ne Kadar Kazandırır? Ne Kadar Süre Sabretmek Gerekir?

Acentelikte para kazanma biraz da sabır ister. Elinizde nakit olması gerekiyor ürünün meyvesini yiyebilmek için. Aslında ne kadar kazanacağınız da tamamen sizin çevrenize, portföyünüze bağlı bir durumdur. Portföyünüz çok, çevreniz geniş ise eğer yaklaşıl 1 yıl sonra para kazanmaya başlarsınız. Ayrıca bu iş için aktif olmanız gerekiyor. Bazı işlerde gibi müşteri ayağınıza gelmeyebilir. Siz kovalayacak, mücadele etmeyi bırakmayacaksınız . Komisyonlara baktığımız zaman; trafik poliçeleri için %10, kasko %15, iş yeri, konut ve benzeri sigortalarda %15 ila %40 arasında değişen oranlar var.

Sigorta acenteliği açmak istiyorum diyorsanız bu sektörle ilgili bildiğim her şeyi size anlatmak istiyorum. Sigorta sektörü, kasko, trafik sigortası, DASK, ferdi sigorta ve hayat sigortası gibi seçeneklerle tanınmaktadır. Bunun dışında sektörde birçok sigorta türü bulunmaktadır. Bir sigorta acentesi kurmak isteyenler genellikle bu otomatik sigorta ve sigorta alanına girmek isterler. Bu sektöre girmek için 2 seçeneğiniz var. Ya ana şirketlerden acenteler alırsınız ya da acentelerden şube satın alarak yolunuza devam edersiniz. Bir sigorta acentesi ile anlaşmanın şartları ve maliyeti hakkında size tüm detayları vereyim.

Acentelerin kar marjı faaliyete bağlı olarak %8 ile %30 arasında değişmektedir. Sigorta kolları ise acenteler ile anlaşma yapar ve bu komisyon oranının %50 ile %80’i arasında komisyon alır. Bir sigorta acentesi açmak çok fazla sermaye ve yüksek gereksinimler içerirken, şubelerin işi oldukça kolaydır. Şube verecek ve müşteri bulan bir acente ile anlaşma yapılması yeterlidir. Bu yazımda sigorta şubesi açma ve sigorta acenteliği açma ile ilgili tüm bilgileri vereceğim.

 

Bu sektörde yeniyseniz, bir şube ile başlamak daha mantıklıdır. Müşteri tabanınız olmadan bir sigorta şemsiyesi, yani acente almak risklidir. Çünkü verimlilik eksikliği ve yeni müşteri kazanımı olduğu sürece anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketleri sizinle çalışmayı bırakabilir. Ayrıca birçok firma sektörde tecrübesi olmayanlara ekran vermek konusunda isteksiz davranmaktadır.

Sigorta acentesi açmak

Anadolu Sigorta, Mapfre, Allianz, Groupama, AK ve AXA Sigorta gibi 30’dan fazla sigorta şirketi acentelik sunmaktadır. Acente almak için öncelikle Türkiye Acenteler Birliği’nin sunduğu şartları sağlamanız gerekir. Yönetmelikte yer alan işlemleri tamamladıktan sonra firmalardan temsilcilik talebinde bulunabilirsiniz. Her şirketin gereksinimleri farklıdır.

 

Sigorta acentesi almak için öncelikle TOBB’a 25.000 TL oda kayıt ücreti ödemeniz gerekmektedir. Daha sonra temsilcilik aldığınız her firma için minimum 30.000 TL tutarında teminat mektubu istenmektedir. Gerekli teminat miktarı, şirketin ne kadar iyi tanındığına bağlı olarak değişir. Ancak acentelik almak için gerekli sermaye ve koşulları sağladığınız sürece işiniz kolay olacaktır.

 

Sigorta acentesi açmak için gerekli şartlar

Lisans mezunları için en az 18 ay iş tecrübesi
Önlisans mezunları için en az 24 ay iş tecrübesi
Sigorta mezunlarının deneyime ihtiyacı yoktur.
Adli sicil kaydı bulunmamalıdır
asla iflas etmedi
SEGEM sertifikası
Ticaret sicili ekstresi
50.000 TL ödenmiş sermaye ile
Orijinal diploma ve kayıt belgesi
Teknik altyapı ve donanıma sahip
Teknik bir yöneticiniz veya çalışanınız olsun

Bir sigorta acentesi açmak için yukarıdaki koşulların yerine getirilmesi gerekir. Daha detaylı bilgiye Türkiye Sigortacılar Birliği web sitesinden ulaşılabilir.

 

Sigorta acenteleri için komisyon oranları

Trafik sigortası %8 – %10
Sağlık sigortası %15 – %30
Ticari sorumluluk sigortası %10 – %30
Araba sigortası %15 – %18
Hayat sigortası %20 – %30
Konut sigortası %15 – %45
DASK sigortası %8 – %15
Seyahat Sigortası %30 – %40
Kaza sigortası %20 – %30
Yukarıdaki komisyon oranları şirketler tarafından sigorta acentesi alıcılarına sunulmaktadır. Müşteriye vereceğiniz ek indirimler komisyon oranlarınızdan düşülecektir. Trafik sigortası için talep edilen poliçe fiyatı tüm şirketler için aynı iken, kasko poliçesi için talep edilen fiyat farklılık göstermektedir.

 

Not: Yukarıdaki komisyon oranları acenteler içindir. Şubeler, acentelerle mutabık kalınan tutarda komisyon alırlar. Bu oran tipik olarak yukarıda gösterilen komisyon oranlarının %60 ila %80’i arasındadır. Birçok acente, şirketler tarafından kendileri için belirlenen hedef ve şartları karşılamak için şube komisyon oranlarını artırabilmektedir.

Sigorta acenteliği sunan şirketler

  • Anadolu Sigorta
  • AXA sigortası
  • Sompo Japonya Sigorta
  • Groupama Sigorta
  • AK sigorta
  • Allianz Sigorta
  • Hızlı sigorta
  • Eureko sigortası
  • doğa sigortası
  • Mapfre Sigorta
  • Türk-Nippon Sigorta

Ajans sunan yukarıdaki şirketler, en yüksek müşteri hacmine sahip olanlardır. Ayrıca 30’a yakın sigorta şirketi var. Birçok acente için trafik sigortası maliyetleri aynı olduğu için şirketlerle daha uygun teminat koşulları üzerinde anlaşırlar. Trafik sigortasının poliçe yaptığınız müşteri için pek bir fark yaratmadığını söyleyebilirim.

 

Okuyun: Girişimcilerin bir işe başlamadan önce yaptıkları en yaygın hatalar

 

Sigorta şubesi açılması

Bölgenizde gördüğünüz birçok emlak veya araç kiralama şirketinin sigorta da sunduğunu görmüş olabilirsiniz. Bu kişiler komisyon bazında sigorta yaptırmaktadır. Yeni çıkarılan kanuna göre bu şekilde sigorta brokerliği yapmak yasa dışıdır. Ancak, bu tür işleri yürüten birçok insan var. Şimdi resmi acente temsilciliği olarak sigorta şubesi nasıl açılır onu anlatayım.

 

sigorta şubesi açmak;

SEGEM sertifikasına sahip teknik yönetici veya personel
Lisans için 18 ay, ön lisans için 24 ay iş deneyimi
ofis kurulması

kuruluş maliyetleri

Şube açmak için ödemeniz gereken tutar acente tarafından belirlenir. Bir nevi sigorta koruması diyebiliriz. Birçok acente, iş hacminize göre 5.000 TL ile 10.000 TL arasında poliçe ücreti almaktadır.

 

Şube açmak için teknik elemana ihtiyaç var ama asıl yapmanız gereken müşteri bulmak. Yani bir sigorta ekranı almıyorsunuz. Sizinle ilgilenecek ajans personeli var. Fiyat almak, poliçe düzenlemek ve ihtiyacınız olan durumlar için teknik personel ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

 

Sigorta şubesi açabilmek için şube sözleşmesi yaptığınız şirket sayısı önemlidir. Ne kadar çok firmaya sahip olursa fiyat açısından o kadar avantajlı olacaktır. Örneğin; Sigorta poliçesi olan müşterilere genellikle birden fazla ödül verilir. Hangisi daha uygunsa, ona güven vermeye gider. Çok sayıda anlaşmalı firma bulunan acenteler daha uygun fiyatlar sunmaktadır. Tabii burada görevlendirdiğiniz sigorta eksperlerinin çalışmaları da önemli.

 

Bir araç için fiyat teklifi talep ederken, bazı teknisyenler işlerini daha hızlı veya daha az sorunsuz halletmek için 5-6 şirketten teklif almak yerine 1-2 şirketten teklif almak isteyebilirler. Bu durumda ajans ile iletişiminiz güçlü olmalıdır. Diğer firmalardan teklif isteyebilirsiniz.

 

Sigorta şubesi açmak avantajlı mı?

Sigortacılık bilginiz yoksa veya sektöre yeni başladıysanız şube açmak en mantıklı seçenek. Şube alırsanız, şirketlerin siyaseti ve ticari üretimi gibi herhangi bir baskıyla karşılaşmazsınız. Ayrıca harcayacağınız sermaye çok az olacaktır. Sadece acente ile anlaştığınız teminat tutarını (ortalama 10.000 TL) yatırmanız yeterlidir. Zamanla bu şekilde oluşturulan müşteri sayısı arttıkça kendi sigorta acentenizi açabilirsiniz.

 

Bir sigorta acentesi açmak için belediye ruhsat belgeleri

  • Kimlik fotokopisi
  • Ticaret sicilinin ilanı
  • imza sirküleri
  • TOBB Tescil Belgesi
  • Kiraya vermek
  • sertifika fotokopisi
  • İtfaiye Uyum Raporu
  • Lisans Başvuru Formu
  • Teknik personel hakkında bilgi
  • Vergi Dairesi

Sigorta acentesi açmak için gerekli belgeler belediyeden belediyeye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle sigorta ofisi açmadan önce mutlaka belediye sicil dairesine danışmalısınız.

Okuyun: İş hayatında kullanılan renklerin anlamı ve anlamı

 

Sigorta yaptırmak isteyenlere öneriler

Sigorta yaptırmak isteyenlere öneriler

Müşteri bilgilerinizi saklamak ve yenileme politikaları oluşturmak için mutlaka bir CRM programı kullanmalısınız.
Bir sigorta acentesi açtığınızda, şubeler atayarak müşteri kitlenizi genişletebilirsiniz. Alt şubelere yüksek komisyon oranları sunmaktan çekinmeyin. Satışları ve iş sayısını artırmak için bunu baştan yapmalısınız.
Profesyonelleri işe alırken, kaç tane yedek ekran bildiğine dikkat edin. Birden fazla ekran biliyorsanız, farklı ajanslar edinmenizde büyük bir avantaja sahipsiniz.
Şube satın alırken aracı kurumların size 7/24 kişisel hizmet sunduğundan emin olun.
Bazı ajanslar ve şirketler eğitim programları sunmaktadır. Bu eğitimlere kesinlikle katılmalısınız.

“Sigorta Büro Açmak, Şube Açmak ve Gerekli Şartlar” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Görüş ve sorularınızı yorum kısmından bildirebilirsiniz.

Mesaj Bırakabilirsiniz