Fırında pişirilmiş patatesin içerisine türlü soslar ve garnitürler yerleştirilerek yapılan kumpirler yiyene büyük bir damak zevki yaşatıyor. Ülkemizde daha çok İstanbul/Ortaköy ile özdeşleşmiş olan kumpirciler doğru bir satış noktasında hizmet verdiğinde iyi para kazanmaktadır. Ek İş Ajandası farkıyla kumpirci açmak rehberimiz sizlerle. Kumpirci açmanın maliyetini merak edenlerin ve bu işten para kazanmanın püf noktalarını araştıranların faydalanacağını düşünüyoruz.
İçindekiler
Kumpirci Açmak
Bu işe girmek isteyen bir kişi öncelikle oturup detaylı bir iş planı yapmalıdır. Kumpirler döner ve çiğköfte gibi her gün düzenli olarak tüketilen bir yiyecek değildir. İnsanlar daha çok arada sırada farklılıklar yapmak amacıya kumpir yemeyi talep etmektedir. Bu nedenle de dükkanı açacağınız yeri çok iyi belirlemelisiniz.
Ayrıca kumpir işini dükkanda mı yapacaksınız yoksa açık havada stand şeklinde mi yapacaksınız buna da karar vermeniz gerekiyor. Kumpir işinde stand usulü çalışmakta akılcı olacaktır. Çoğu şehirde belirli gün ve haftalarda düzenlenen etkinliklerde, panayırlarda, fuarlarda bol bol kumpir satılma ihtimali yüksektir.
Dükkan kiralayarak çalışacaksanız çok fazla büyük bir dükkana ihtiyacınız olmayacaktır. İnsanlar kumpiri genellikle satın alır ve gider. İçerideki masalarda oturan pek fazla insan olmaz. Buradan hareketle sizin için 15-20 m2 kadar bir dükkanın yeterli olacağını düşünüyoruz.
Dükkanınızı kiraladıysanız iç dekorasyonu çok fazla masraf yapmadan güzel bir görünüme kavuşturun. Her ne kadar insanlar içeriye girip oturmayacak olsa da içerisi biraz göze hoş gelmedi düzenli ve tertipli olmalıdır. Dükkan için kira fiyatınızın da uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Ödeyemeyeceğiniz yüksek kira fiyatlarından kaçının.
Kumpir Dükkanında Olması Gereken Ekipmanlar Malzemeler
Kumpircilik yapabilmek için ihtiyacınız olan çeşitli ekipmanlar ve malzemeler var. Kumpir pişirmek için gereken ekipmanları uygun fiyata almanız için internet üzerinde araştırmalar yapabilirsiniz. Sahibinden.com’da tam sizin ihtiyacınıza göre uygun 2.el ürünler bulunmaktadır. Aşağıdan bir kumpirci dükkanında olması gerekenleri görebilirsiniz;
- Büyük boy patatesler
- Alüminyum folyo
- Alüminyum kap
- Sanayi tipi kumpir fırını
- Mutfak tezgahı
- Salata barı
- Ketçap, mayonez, kaşar peyniri, zeytin, mısır, sosis, sucuk vb. garnitürler
- Plastik çatal & kaşık
- Gazlı ve gazsız meşrubatlar
- 2-3 adet masa ve sandalye
Kumpirci Açmak İçin Gereken Belgeler (Ruhsat Alımı)
Kumpir işini stand şeklinde yapacaksanız belediyeye başvurarak “işgaliye bedeli” ödemeniz gerekmektedir. Dükkan açarak yapacaksanız iş yeri ruhsatı almanız gerekmektedir. Kumpir dükkanları “sıhhi müessese” kapsamına girmektedir. Belediyenize ruhsat alımı başvurusu yaparken sıhhi müessese açmak için şart olan evraklara ihtiyacınız olacak. Bu evrakları aşağıdan görebilirsiniz;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 1 adet vesikalık fotoğraf
- Başvuru beyan formu
- Kira sözleşmesi formu
- Tapu fotokopisi
- Yapı kullanım izin belgesi (iskan belgesi)
- Vergi levhası fotokopisi
- Oda kayıt belgesi
- Esnaf sicil tasdiknamesi
- İtfaiye uygunluk raporu
İhtiyacınız olacak olan başlıca evraklar bunlardır. Bu evraklarda belediyeler arasında çeşitli farklılıklar olabiliyor. En sağlıklı bilgileri alabilmek için şehrinizdeki belediye binasına giderek danışma hattına başvurmanızı öneririz.
Kumpirci İşletmenin Püf Noktaları
- Gıda işinde her şeyin başında hijyen gelmektedir. Bu nedenle çalışma ortamınızı temiz tutun ki müşteriler tekrardan dükkanınıza gelsin.
- Hijyen şartlarını sağlamak için eldiven ve bone ile çalışmanızı tavsiye ederiz.
- Kumpir fırını alırken kaliteli bir ürün almaya çalışın. Uzun vadede bozulup işlerinizi aksatmayacak bir fırın bulun.
- Patatesleriniz büyük boy patates olmalı ve dışı parlak, çiziksiz ve yarasız olmalıdır.
- Meze ve garnitür çeşitlerini bol tutmaya çalışın. Müşterinin kumpirinin içi dolu dolu olmalıdır.
- Kaşar peyniri ve ketçap gibi ürünlerde fiyatı ucuz tutmak için kalitesiz ürünler kullanmayın.
- Müşteriye sunumla birlikte kağıt mendil, ıslak mendil de verin.
- Satış miktarlarını arttırmak için dükkanın önüne bardakta mısır arabası da koyabilirsiniz. Sitemizde daha önce bu iş ile ilgili bir konu yazmıştık onu da şuradan okuyabilirsiniz: bardakta mısır işi
- Alo paket servisi kurarak evlere ve işyerine paket kumpir gönderim hizmeti verin. Bunun için 1 adet motorsikletli kuryeyi çalıştırmalısınız.
Kumpirci Açmak İçin Gereken Sermaye ve Aylık Kazanç
Kumpircilik işi çok fazla sermaye gerektirmeyen gereken bir iştir. En çok para harcayacağınız şeyler dükkan kirası, iş yeri kurulumu ve sanayi tipi kumpir fırını, ocak, diğer sarf malzemeleri olacaktır. Bunlar için cebinizde 30 veya 40 bin lira sermayenin olması yeterlidir.
Aylık kazancınız ise satacağınız kumpir miktarına göre değişecektir. Yazımızın başında da dediğimiz gibi kumpir sık sık yenen bir ürün değil. Ancak yine de çok fazla talep gören bir ürün insanlar görünce yemek istiyor. 1 adet Kumpir satış fiyatını 10 veya 15 TL olarak baz alırsak 4 kişilik bir ailenin kumpir alması neticesinde 40-60 TL ciro yapacaksınız. Kar marjının en az %50 olduğunu tahmin etmekteyiz. Dolayısıyla satış miktarına göre aylık net 5.000 TL kazancı yakalamak çok zor değildir. İşi kurduğunuz yerin yoğunluğuna bağlı olarak kazancınız bu rakamın kat kat fazlası da olabilir tabii… Bol şanslar.