Yeni bir iş kurarak para kazanmak isteyenler için sitemizde iş fikirleri hakkında makaleler yayınlıyoruz. Şimdiye kadar pek çok sektörden iş fikri sunduk ve sektörler hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Bu yazımızda biraz daha yüksek sermaye gerektiren lastikçilik işi hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızda lastikçi dükkanı açmak için ne kadar sermaye gerekir, lastikçi dükkanı nerede açılmalıdır ve hangi takım-taklavat gereklidir öğrenebileceksiniz.
İçindekiler
LASTİKÇİ DÜKKANI AÇMAK
Otomobilin olduğu her yerde işini iyi yapan kaliteli bir lastik ustasına her zaman ihtiyaç vardır. Eğer daha önceden lastikçilik işi yaptıysanız, lastik yama yapma, lastik sökme-takma gibi işleri biliyorsanız lastikçi dükkanı açmak sizin için iyi bir iş tercihi olacaktır. Bu sektöre girmek isteyen kişilerin ilk yatırım maliyeti 50 bin lirayı geçmeyecektir. Cebinizde 40 – 50 bin lira arası bir sermaye varsa ve bu işi yapmayı biliyorsanız lastikçilik işine başlayabilirsiniz.
Elbette lastikçilik işinde en önemli konuların başında dükkan seçimi gelecektir. İşinizi ne kadar iyi yapsanız da bulunduğunuz nokta işlek bir yer değilse sinek avlamanız kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle dükkan seçimi yaparken kirasının düşük olmasına değil dükkanın olduğu noktanın işlekliğine önem verin. Bir sanayi sitesinde veya yol kenarı bir yerde daha fazla kira verirsiniz belki ama müşteriniz daha fazla olacağı için yatırım maliyetlerinizi kısa zamanda amorti edebilirsiniz.
Önemli: Edremit-Burhaniye-Ayvalık-Bodrum-Çeşme-Antalya vs. gibi yazlık bölgelerde yoğun araç trafiği genellikle Mayıs – Eylül aylarında olur. Kışın bu yerleşim yerlerine giden yollar genellikle boş olur. Dükkanınızı böyle bir noktada açacaksanız kışın daha az iş yapacağınızı ve cironuzun kış aylarında düşük olacağını bilin.
Dükkanın açılacağı yerin en az 2 araç sokabilecek kadar geniş bir alanı olmasına dikkat ediniz. Bazı günler dükkanda yoğunluk olabilir ve araçları park edebilecek bir alanınız olmazsa insanlar beklemeden gidebilirler. Bu duruma düşmemek için dükkanın kullanım alanının geniş olmasına özen gösterin.
LASTİKÇİ AÇMAK İÇİN GEREKEN EVRAKLAR
Lastikçi dükkanı açmak için gereken evrakları aşağıdan öğrenebilirsiniz. Bu evrakları tamamladıktan sonra bulunduğunuz şehirdeki belediye binasına giderek başvurunuzu başlatabilirsiniz.
- 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
- Adli Sicil Kaydı Belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
- Ustalık Belgesi (Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik) (fotokopi)
- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
- Vergi Levhası (fotokopi)
- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
- Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
- İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
- Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası)
“Oto Lastik Tamiri”nde m² şartı yoktur.
Tapuda adı geçen mülk sahibinin/sahiplerinin vefat etmiş olması durumunda; “veraset ilamı” çıkartılmalı ve gereken belgeler arasına “Veraset İlamı (fotokopi)” da konulmalıdır. Ayrıca kira sözleşmesinde veraset ilamında adı geçen mirasçının/mirasçıların da imzası/imzaları bulunmalıdır.
İşyerinin apartman altın açılması durumunda; “muvafakatname” alınmalıdır. (en az 8 daireli apartmanlarda; apartman yönetim karar defterinde, kat maliklerinin imzalarının bulunduğu, ilgili karar sayfasının noter tasdikli sureti)
HANGİ TAKIMLAR GEREKLİ ?
Lastikçilik işi yapabilmek için belli başlı araç gereçlere ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar olmadan bu işi yapmanız mümkün değil. Bu nedenle aşağıdaki takımları alırken kaliteli markaları tercih etmelisiniz. Bu noktada bizim tavsiye edeceğimiz marka İZELTAŞ olacaktır.
Lastikçilik yapabilmek için gerekli olan takımlar;
- Hava Kompresörü
- Lastik sökme-takma makinası (ikinci el fiyatları 6.000 – 10.000 TL arası)
- Hava hortumları
- Havalı bijon tabancası
- Bijon tabancası lokması
- Bir kaç adet kriko
- Lastik basınç ölçer (hava saati olarak da bilinir)
- Lastik yama seti (yama, yama yapıştırıcı aparat, patlak bölgeyi zımparalamak için gerekli olan alet)
- Çıkma lastik (ikinci el lastik)
- Alyan takımı, anahtar takımı, levye ve benzeri bilimum ufak tefek takımlar
Bu takımları almanız başlangıç için yeterli olacaktır, ileride daha fazla teçhizata ihtiyaç duyarsanız toptancınız ile görüşüp daha farklı ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz.
NE KADAR KAZANDIRIR ?
Lastikçilik işi nakit paranın döndüğü ve işlek noktada iyi kazandıran bir iştir. 2019 yılında ortalama olarak piyasada otomobil lastik sökme takma işi 40 TL gibi bir fiyattan yapılmakta. Lastik yama yapımı ise 50-60 TL arasında fiyatlandırılmakta. Ayrıca çıkma lastik satarak karlarınızı arttırabileceksiniz. Yama tutmayacak kadar kötü haldeki (kabak lastik, yarılmış lastik) lastikleri insanlar çıkma lastik ile değiştirmektedir. Çıkma lastikleri piyasadan ucuza alıp üzerine az bir miktar kar koyduktan sonra sökme-takma fiyatını ekleyerek satışını yaparsınız. Oldukça karlıdır bu işte.
Ayrıca bazı müşteriler sıfır lastik alırlar ve taktırmak için size gelirler. Bu müşteriler genellikle araçtan çıkan eski lastikleri size bırakmaktadır. Bazısı bunun için bir miktar ücret talep ederken bazısı da hiç para talep etmeden eski lastiklerini size bırakacaktır. Müşterinin bıraktığı ikinci el lastikleri hala kullanılabilecek seviyedeyse başkalarına satabilirsiniz veya durumu daha kötüyse lastiğe kaplama yaptırmak için kaplama firmalarına belli bir kar karşılığında satabilirsiniz.
Tüm bunlar göz önüne alındığında işlek bir noktada lastikçilik yaparak 5.000 TL ve üzerinde aylık net kar yapabilmek gayet mümkündür. İşinizi kaliteli yaptığınız takdirde kısa zamanda sabit müşteriler edinirsiniz ve müşteri portföyünüz günler geçtikçe artar.
Konu hakkında sormak istediğiniz, lastikçilik işi hakkında kafanıza takılan bir soru varsa bize alt kısımdan yorum yaparak ulaşabilirsiniz. Bu işe girecek olanlara şimdiden başarılar bol kazançlar dileriz.
Araç sahipleri için güvenli seyahat her zaman çok önemlidir. Bu nedenle araç lastik bakımı, güvenli ve konforlu bir yolculuk için dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Lastik dükkanı açmak da bu konuda iyi kazanç sağlayan işlerden biridir. Bu alanda deneyiminiz varsa, ek personel çalıştırmadan uzun süre işinizi kendiniz yürütebilirsiniz. Ancak tecrübeniz yoksa kaliteli iş çıkarmak için usta ve çırak istihdam etmek son derece önemlidir. Bir lastikçi dükkanı açarak kar elde etmek istiyorsanız, herhangi bir araç sahibine hizmet verebilmeniz gerekir.
İş yerinizde aşağıdakiler gibi birçok görev için hizmet sağlamanız gerekebilir: B. yamalar, lastik sökme ve takma. Aynı zamanda, araçların marka ve modeline bağlı olarak farklı lastik yapılarını da bilmeniz gerekir. Kış için lastiğe zincir takmak ve mevsiminde lastik değiştirmek lastikçilerin hizmetleridir. Bu süreçte iyi bir sermayeye ihtiyacınız var. Çünkü gerekirse lastik satmak zorundasın. Bu, lastikler için kasanızda nakit bulundurmanızı gerekli kılar.
Lastik işine başlamak istiyorsanız, işinizin konumuna her şeyden daha fazla önem vermelisiniz. Çünkü iyi erişilebilirlik bu tür firmalarda önemli bir detaydır. Ek olarak, işinizde yol yardımı gibi hizmetler sağlamak, kâr hanenizi ve gider dengenizi de etkiler.
Not: Lastikçi dükkanı açmanın yanı sıra çeşitli karlı iş fikirleri hakkında bilgi almak için İş Kurmak İçin Fikirler başlıklı yazımıza göz atın.
Lastik dükkanı açmak profesyonellik gerektiren bir alandır. Her araç marka ve modelini tanımak bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Uzun lastik bakımından şehir kullanımına kadar lastikle ilgili her detayı öğrenmelisiniz. Mağaza yeri seçimi de dikkate alınmalıdır. Maliyet hesaplamanızı ve karlılık seviyenizi önceden bilmelisiniz.
Lastik dükkanı açmak için öncelikle gerekli belgeler hakkında güncel bilgiler edinmeniz gerekir. Bu belgelerin eksiksiz ve güncel olması ruhsatın alınabilmesi için çok önemlidir. Belgelerin yanı sıra firmanızın donanımı da önemlidir. İnsanların işletmeniz hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak için reklam ve tanıtım faaliyetleri yürütebilirsiniz.
Lastik dükkanından para kazanmak için ek hizmetler de sunabilirsiniz. Ancak asıl amacınız lastik ise o zaman bu alanda profesyonel hizmet vermeniz gerekiyor. Bu süreçteki en önemli soru, lastik atölyesi için en uygun yerin belirlenmesidir.
Oto lastikçi dükkanı açtığınızda, maliyeti önceden hesaplamanız gerekir. Maliyetlerle ilgili tüm gerekli detaylara hakim olduktan sonra, sermayenizi nasıl bulacağınıza kolayca karar verme fırsatına sahip olursunuz. Bir lastik dükkanı açmanın birçok farklı maliyeti olduğunu da önceden bilmelisiniz. Bu süreçte araba asansörleri, lastik tamir ve değiştirme araçları gibi bir çok donanıma ihtiyacınız olacak ve birçok faktör iş maliyetlerinizi etkileyebilir.
Lastik dükkanı açma maliyetinizi etkileyen faktörlerin bir listesini yapmanız gerekir. Bu süreçte hiç tecrübeniz yoksa bu durum ilerde kazancınızı arttıracak bir durum olsa da işinin ehli bir usta ile çalışmak maliyetleri artıracaktır. İş yerinizin lastik değişim ve onarımlarına uygun olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca elektrikli el aletleri, tulumlar ve iş eldivenleri de işyeri maliyetini etkileyen kalemler arasında yer almaktadır.
İş planınızı detaylı bir şekilde hazırlarsanız, ortalama maliyet 50.000 lira civarındadır. 40-50 bin TL civarında sermayeniz varsa ve uygun bir yerde dükkan kiralayabilirseniz sorunsuz bir şekilde lastikçi dükkanı açabilirsiniz. Ancak bu süreçte maliyetleri etkileyen en önemli faktör yer seçimidir. Kalabalık bir yerde büyük bir mağaza kiralamak istiyorsanız maliyetiniz yüksek olacaktır.
Otomobil lastiği bayilerinden elde edilen gelir
Oto lastikçi dükkanı açmak hem karlı hem de sizi çok yormayacak bir sektör. Bu sektörde kar etmek için lastik tamiri ve değişiminin yanı sıra sezonluk lastik satışı da yapmanız gerekiyor. Ayrıca kazançları etkileyen avantajlar da sunabilirler. Lastik tamir ve bakımının yanı sıra cam yıkama sıvısı, araba aksesuarları, lastik silecekleri gibi ürünleri de dükkanınızda satarak ek gelir elde edebilirsiniz. Bu ürünleri satmak, gerekirse size yüksek kar getirecektir.
Lastik bayilerinin gelirlerini incelerken öncelikle verilecek hizmet için nasıl bir fiyat belirleyeceğinize karar vermelisiniz. Genel olarak bu sektörde lastik söküm ve montajı için ortalama 50 TL ücret alınmaktadır. Ayrıca lastiklerin onarılması gerekiyorsa bu hizmetin maliyeti ortalama 60 TL’dir. Kullanılmış lastikleri de satabilirsiniz.
Potansiyel müşterileriniz aynı zamanda arabalarını yeniden yormak isteyen kişileri de içerir. Tüm bu hizmetleri profesyonel düzeyde sağlayarak aylık ortalama 6.000 veya 7.000 TL gelir elde edersiniz. Bu, günümüz ekonomik sektörleri arasında çok kazançlı bir durum yaratmaktadır.
Araba lastiği bayilikleri sunan şirketler
Bir lastikçi dükkanı açmak istiyorsanız, işe başlamak için birden fazla alternatifiniz var. Bu işletmeyi istediğiniz bir şirket adı altında açabilirsiniz. Farklı firmaların tanınmış isimleri altında da açabilirsiniz. İşletmenizin kısa sürede tanınmasını istiyorsanız bu ticaret şirketlerinin hizmetlerinden kolaylıkla yararlanabilirsiniz. Bugün tercih edilen otomobil lastiği satıcıları arasında şunları sayabilirsiniz:
- Dunlop
- Kıta
- lassa
- Pirelli
- Yokohama
- kuş kaya
- İyi yıl
- Michelin
En çok tercih edilen lastik bayiliğini sunan firmalar arasında yer almaktadır. Her işletmenin kendi franchise gereksinimleri vardır. Bu şartları sağlayan kişiler kolaylıkla oto lastiği bayiliği alabilir ve iş kurabilir. Franchise almanın birçok önemli avantajı vardır.
Lastik dükkanı açmak için gerekli belgeler
Lastikçi dükkanı açmak için gerekli belgeler, dükkanın sorunsuz bir şekilde açılabilmesi için belediyeye ve esnaf odalarına ibraz edilmesi gereken belgelerdir. Bu belgelerin hem eksiksiz hem de güncel olması, ruhsatın kolayca alınabilmesi için son derece önemlidir. Lastik dükkanı açmak için hazırlamanız gereken belgeler şunlardır:
- İki adet vesikalık fotoğraf, işletme olarak açmak istiyorsanız fotoğraf gerekmez.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgah belgesi
- SGK üyeliğinizi gösteren sabıka kaydı ve belge
- Operatörün kimlik belgesi
- Şampiyonluk Sertifikası
- Sirküler ve ticaret sicil belgesinin imzası (ortaklıklar için geçerli değildir)
- Vergi levhasının fotokopisi
- Oda faaliyet belgesi ve oda kayıt belgesi fotokopileri
- Tapu fotokopisi ve kullanım izni
- Kira sözleşmesi ve işyeri kroki
Lastik atölyesi açmak isteyenlere öneriler
Lastikçi dükkanı açmak için çok dikkatli çalışmanız gerekir. Lastik atölyesi başlatmak istiyorsanız bu alanda iyi ve deneyimli kişilerle çalışmanız önemlidir. Tüm işleri kendiniz yapabilirsiniz. Bu size ek bir gelir sağlayacaktır. Lastikçi dükkanı açmak isteyenler için önerilerin bu alanda daha deneyimli kişilerle konuşulması gerekebilir.
Firmanızda mutlaka alan genişliğine önem vermelisiniz. Tüm ekipmanlarınızın olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca gerektiğinde işyerinizin sermayesi için devlet desteğinden de yararlanabilirsiniz. Size her şekilde kazanç sağlayabilecek bir sektör.
İyi günler ben tabela firmasında kaynakçı olarak çalışıyorum lastik işine ilkdefa gireceğim yani tez zamanda ustalık belgesini Nasıl alabilirim
Merhaba
Lastik Tamir işi yapmak istiyorum Belge Nereden alınıyor nereye müracat etmem gerekiyor dönüş yaparsanız sevinirim
Teşekkürler
Lastik Tamir işi yapmak istiyorum Belge Nereden alınıyor nereye müracat etmem gerekiyor dönüş yaparsanız sevinirim
Teşekkürler
Atabek ve Sinan beyin sorduğu sorulara cvp alabilirmiyum