Kozmetik sektörü ülkemizdeki en büyük sektörlerin başında geliyor. Hem kadınlar hem de erkekler tarafından bu alana büyük bir ilgi olması nedeniyle kozmetik mağazaları yüksek satış rakamlarına ulaşabiliyor. Daha önce sitemizde yayınladığımız bayanların açabileceği dükkanlar konumuzda kozmetik sektörünün çok karlı olduğunu ve bu alanda kaliteli iş yapıldığı takdirde çok para kazanabileceğizden bahsetmiştik. Bu makalemizde kozmetik mağazası açmak için ne kadar sermaye gerekir, işin püf noktaları nelerdir bunlara değineceğiz.
İçindekiler
Kozmetik Mağazası Açmak
Kozmetik mağazası kurmayı planlayan girişimciler, ilk iş olarak sermayelerinin toplamını belirlemelidir. Kozmetik sektörüne yapabileceğiniz yatırımın miktarını net olarak hesaplayın ve bu iş için ayırabileceğiniz bütçeyi ortaya koyun. Ankara, İstanbul gibi büyük bir metropolde yaşıyorsanız ortalama bir kozmetik dükkanı için 50 bin TL – 100 bin TL arası sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Sermayenizin büyüklüğü bu miktarı karşılıyorsa kozmetik mağazası açmak için dükkan arayışı içerisine girebilirsiniz.
Kozmetik mağazalarının en yağlı müşterileri elbette kadınlar olacaktır. Makyaj ve kişisel bakım ürünlerine en çok talebi kadınlar göstermektedir. Bu bilgiden hareketle dükkanınızı açacağınız konumu belirlemek için bazı çalışmalar yapabilirsiniz.
İşi kurmayı planladığınız il / ilçedeki kadınların sıklıkla alışveriş yaptığı konumları tespit edin ve lokasyon üzerine stratejinizi kurun. Günde tahmini olarak kaç kadın bu lokasyondan geçiyor, kaçı çevredeki giyim mağazalarından alışveriş yapıyor bunları tespit etmeye çalışın. Uygun lokasyonu bulduğunuz zaman çevredeki boş dükkanlardan birini tutmalısınız. Kozmetik dükkanı için ortalama olarak 75 m2 kadar bir alan kiralamanız yeterli olacaktır. Tabii bütçeniz çok yüksekse daha büyük bir dükkan açmanız yararınıza olacaktır.
Kozmetik Mağazası Açmak İçin Gereken Belgeler
Dükkanınızı yasal olarak işletebilmeniz için uymanız gereken bazı yasal prosedürler bulunmakta. Her işte olduğu gibi kozmetik dükkanı için de belediyeye başvurarak çalışma ruhsatı işlemlerinizi başlatmalısınız. Ruhsat almak için bazı evrakları hazırlamanız ve ilgili kurumlara iletmeniz gerekiyor. Bu süreç biraz yıpratıcı bir süreçtir. Kısa zaman içinde onlarca farklı belge hazırlarsınız ve 3-4 farklı kuruma belge sunumu yaparsınız. Ama işin sonunda çalışma ruhsatınızı alarak yasal olarak mağazanızı işletebilirsiniz.
Kozmetik dükkanı için ihtiyacınız olacak olan evraklar nelerdir öğrenmek isterseniz şu konumuzu okumanızı tavsiye ederiz: İş yeri açmak için gerekli belgeler
Kozmetik Mağazasında Bulunması Gereken Ürünler
Kozmetik sektörü çok fazla çeşitin yer aldığı bir alandır. Kozmetik mağazasında yüksek satış miktarlarını yakalayabilmek için ürün gamını geniş tutmanız ve her bayana hitap edecek ürünleri satışa sunmanız gerekir. Elbette ürün çeşitliliği kadar fiyat politikası da önemlidir. Ülkemizin bulunduğu şartları göz önüne alarak size tavsiyemiz daha hesaplı, bütçeye uygun kozmetik ürünlerini toptancınızdan almanızdır. Kozmetik dükkanlarında olması gereken ürün portföyü şöyle olmalıdır;
- Makyaj malzemeleri (göz, yüz, dudak, tırnak)
- Yüz temizlik setleri
- Göz bakım ürünleri
- Dudak bakım ürünleri
- Vücut bakım ürünleri (kremler ve losyonlar)
- El ve ayak bakım ürünleri
- Güneş kremleri ve losyonlar
- Bronzlaştırma kremleri
- Saç bakım ürünleri (şampuan, krem, losyon)
- Erkek ve kadın cilt bakım ürünleri
- Kadınlar için BB Krem
Kozmetik Mağazasında Kâr Oranı
Bu sektör daha çok bayanlara hitap eden bir sektör olduğu için çok yüksek satış rakamları ve kâr marjları gözlenmektedir. Ortalama olarak %25 ila %50 arasında kâr oranı bulunmaktadır. Tabii burada dikkat edilmesi gereken şey, toptancınızdan aldığınız ürünlerin maliyeti size ne kadar olacak, vadeli ürün alımı yaparken iskonto alacak mısınız bunlar bilinmelidir.
Eğer toptancınızdan ciddi iskontolar alabilecekseniz kar marjınız oldukça yükselecektir. Genel çerçeveden baktığımızda %30 gibi bir kar marjı ile kısa sürede yatırımınızı amorti edip, dükkanınızı büyütebilirsiniz.
https://www.ekisajandasi.com/gratis-bayilik/
Rossmann Bayilik Alma Şartları: 2022 Franchise Bedeli Ne Kadar? Rossmann Bayiliği Nasıl Alınır?
Takıştır bayilik almak! 2022 franchise bedeli, şartları ve isim hakkı ücreti
Kozmetik sektörü en dinamik sektörlerden biridir. Son derece aktif bir sektör olması da bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin kar marjını artırmaktadır. Bir kozmetik işletmesi açmak, düşündüğünüzden çok daha yüksek bir getiriye sahiptir. Kadınların vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan kozmetik mağazaları bin bir çeşit ürün satan yerlerdir. Her kadının cilt ve saç tipine uygun ürünler bulabileceği kozmetik sektörü sürekli yenileniyor. Bu nedenle bu alanda iş kurmayı planlıyorsanız sektöre özel yenilikleri yakından takip etmelisiniz.
Kozmetik dükkanı açmak
Kozmetik dükkanı açmak
Kozmetik alanında bir iş kurmak için belirli bir sermayeye ihtiyacınız var. İyi bir sermayeniz varsa, sosyal bir ortam olmadan güzel ve karlı bir işe kolayca başlayabilirsiniz. Kozmetik işletmesi açarken sermaye tutarınızı belirleyecek birkaç faktör vardır. İşletmenizin çok insanın olduğu bir yerde olması hem maliyetleri hem de karlılığı artıran etkenlerden biridir. Bir kozmetik işletmesi kurmaya kararlıysanız, hangi markanın çok sattığı hakkında da bilgi sahibi olmalısınız.
Bir kozmetik mağazası açarken en önemli başarı faktörlerinden bazıları konum, maliyet ve mağaza bilgileridir. AVM tarzı bir AVM’de mağaza açmak her zaman yüksek karlılık demektir. Ancak iyi bilinen markaları sunabilmek son derece önemlidir. Kalite ve uzmanlık bir araya geldiğinde harika bir iş kurabilirsiniz.
Not: Kozmetik mağazası açmak dışındaki fikirler için 112 Mağaza Açılış Fikirleri başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz.
Bir kozmetik mağazası nasıl açılır?
Dünyanın en karlı sektörlerinden biri kozmetik sektörüdür. Milyarlarca dolarlık yatırımın yapıldığı bu büyük sektörün bir parçası olmak isteyen herkes, kozmetik işletmesi açmak için iyi bir plan yapmalıdır. Kozmetik işletmesi nasıl açılır sorusu şu şekilde cevaplanabilir:
Öncelikle başlamak istediğiniz şirket hakkında detaylı bir iş planı oluşturmalısınız. İş planı, işinizi kurma sürecinin tüm ayrıntılarını içermelidir.
Sermayenizin miktarına karar vermelisiniz. Bu süreçte sermaye olarak kredi kullanıyorsanız tüm bankalarla kredi şartlarını görüşmelisiniz.
Bir mağaza yeri seçmelisiniz. AVM içinde, çarşının merkezinde ya da nüfus yoğunluğunun fazla olduğu sokaklarda bir yer seçebilirsiniz. İş yeri seçimi aynı zamanda sermayenizi de belirler.
İşyerinde kullanılan stantların, tezgahların, aynaların ve diğer ekipmanların ayrıntılı bir listesini yapın. Bu malzemeleri temin etmek için en iyi yerin neresi olduğuna karar verin.
Bir kozmetik işine başlamak son derece karlı olsa da, iyi bir iş planı olmadan bir işe başlamak sizin için büyük bir kayıp olabilir. İşletmenizi açtığınızda tüm belgelerinizin hazır olduğundan emin olmalısınız. Vergi dairesi ve belediye tarafından istenen tüm belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Bir kozmetik mağazası açarken bayi sistemine de başvurabilirsiniz. Bayi sisteminde bayisi olduğunuz firmanın ürünleri dışında ürün satışı yapmanız mümkün değildir. Ancak her konuda size gerekli bilgileri verdikleri için kurulum sürecini daha kolay atlatacaksınız.
Bir kozmetik mağazası açmanın maliyeti
Bir kozmetik mağazası açmanın maliyeti birçok faktöre bağlıdır. Mağaza kirası, personel dağıtımı, bayi sistem maliyetleri, mal temini ve diğer birçok ayrıntı, maliyetlerinizi etkileyen faktörlerdir. Oto galerisi almak istemiyorsanız tüm gider kalemlerinizi tek tek hesaplamanız gerekir. Ürünleri gönderdiğiniz firmanın seçiminden mağazada kullanılan tesislere kadar her kalem bir maliyet kalemi olarak gösterilir.
Tüccar sistemi olmadan kozmetik işine başlamak için 100.000 TL ile küçük bir işletme kurabilirsiniz. Kalabalık bir yerde olmak ve geniş bir ürün yelpazesine sahip olmak, tüm masraflarınızın kısa sürede karşılanmasını sağlar. Ancak biraz daha büyük ve abartılı bu yeri açmak istiyorsanız en az 250.000 TL sermayenizin olması gerekiyor. Mağaza kiralamak için aylık ortalama 5000 TL civarındaki kiralama fiyatını göz önünde bulundurmalısınız. İlk açılış için 70-80 metrekare perakende alanı yeterli.
Bu süreçte maliyetlerinizi düşürmenin birkaç yolunu deneyebilirsiniz. Bir kozmetik işletmesi açarken bir mağazayı devralmaya da değer olabilir. Dolayısıyla firmaya getirilecek demirbaşlar açısından daha ucuz maliyetlerle karşılaşacaksınız. Daha önce kozmetik mağazası olarak faaliyet gösteren bir işletmeyi devralmak, mağaza tasarımı ve ürünleri konusunda size zaman kazandıracaktır. Kozmetik işletmesinin maliyetini artıran önemli bir faktör de markalı ürünlerin satışıdır. Ancak günümüzde belirli markalara olan ilginin yüksek olması, hangi markaları satacağınıza daha iyi karar vermenizi sağlıyor.
Okuyun: Bir Parfüm Dükkanı Açın
Kozmetik mağazası kar marjı ve geliri
Kozmetik işinin kar marjı ve geliri beklenenden çok daha yüksek. Bu sektörde iyi bir yerde iş yeri açmak, yüksek kar getirisi sağlar. Ancak işinizi düzgün yürütmek ve profesyonel satıcılar ile çalışmak büyük önem taşımaktadır. Kozmetik alanında deneyimli en az bir çalışan istihdam etmelisiniz. İnsanların cilt ve saç tipine uygun ürünler sunmak son derece önemlidir.
Kozmetik işletmesi açmak kazançlı bir sektör ve bu sektörde 6 ayda geri ödeme şansı var. Bu işte kar beklentisi %130 civarında. Güleryüzlü ve beklentili bir hizmet, müşterilerinizin tutarlılığını sağlar. İş yapmaya başladığınızda çeşitli tanınmış markaların yer alması da müşteri çeşitliliği açısından önemli bir detaydır.
Özellikle indirim sırasında doğru ürünü satmanıza olumlu etki eden bir detaydır. Satılan ürün beklentileri karşılamıyorsa veya insanlar için uygun değilse müşteri kaybı da kazanç durumunuzu etkiler.
Kozmetik işletmesi açmak için gerekli belgeler
Bir kozmetik işletmesi açmak çok fazla belge gerektirir. Belgelerin güncel ve eksiksiz olması son derece önemlidir. Tüm vergi dairesi işlemlerini ve belediye işlemlerini yapmak zorundasınız. İşyeri açarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta gerekli uygunluk belgelerinin alınmasıdır. Bir kozmetik işletmesi açmak için aşağıdaki belgeleri hazırlamanız ve göndermeniz gerekir:
- kira sözleşmesi veya satın alma sözleşmesi
- Maliye Bildirimi
- Çalışma izni lisansı
- İmza sirküleri
- Oda kayıtları
- SGK veya Bağ Kur kaydı
- Yangın ve deprem uygunluk belgeleri
Tüm evraklar hazırlandığında ilçenizin belediyesinde gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Belgeler her belediyede farklı olabilir. Ayrıca sizden başka belgeler de istenebilir. Belgeyi hazırlamadan önce yerel belediyenizden gerekli mağaza açılış belgelerinin listesini almanız önerilir.
Okuyun: Parfüm bayileri sunan şirketler
Kozmetik işi kurmak isteyenlere öneriler
Kozmetik işletmesi açmak son derece karlı bir iş olsa da bu işletmeyi açarken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Her şeyden önce, işletme yönetimi deneyimi büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda kozmetik sektörü çok çeşitlendirilmiş bir branştır. Kişisel bakım malzemeleri, kişisel temizlik ürünleri, parfüm çeşitleri, makyaj malzemeleri ve saç boyaları hakkında detaylı bilgiye ihtiyacınız var.
Kozmetik işletmesi açmak isteyenler için öneriler arasında deneyimli personel temini ilk sırada gelmektedir. Kozmetik deneyiminiz yoksa, daha önce bu alanda çalışmış birini işe almayı düşünün. Tecrübeli çalışanlarınız varsa firmanıza gelen müşteri sayısı artacaktır. Çünkü bazen insanlar kendileri için en iyi ürünün hangisi olduğunu bilemezler. Kozmetoloji dünyası çok zengin bir dünyadır ve bu alanda deneyim büyük önem taşımaktadır.
İşinizi çok fazla olan yerlerde açarsanız, örneğin B. AVM’lerde tanınmak daha kolay hale gelir. Her gün birçok kişinin geçtiği bu mekanlarda hem kadınlara hem de erkeklere hitap edecek kozmetik malzemeleri satabilirsiniz.
Kozmetik İşletmesi Nasıl Açılır başlıklı yazımızın sonuna geldik. Fikir ve önerilerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.