Fırın açma maliyeti ne kadar? Ekmek fırını için gerekli belgeler ve şartlar

Ekmek fırınlarının en olumsuz koşullarda bile çalıştığını görmüşsünüzdür. Ekmek tüketiminin yüksek olduğu bir toplum olmanın etkisi büyük. Tabii ki fırıncıların geliri sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada her zaman yüksek olmuştur. Bu yazımda ekmek fırını açmak isteyenler için detaylı bilgiler vereceğim. Fırın sahibi olmak için fırıncı olmanıza gerek yok. Bu nedenle birkaç şartı yerine getirerek bu yüksek kâr marjı alanında ekmek fırını açabilirsiniz.

Ekmek fırını açmak

Evet, daha önce de belirttiğim gibi ekmek fırını açmak için nasıl fırın yapılacağını bilmenize gerek yok. Günümüz iş dünyasında her şey daha kolay hale geldi. Yeterli sermayeniz olduğu sürece, trader sözleşmesi açarak veya bir eğitim tamamlayarak bu karlı sektörde yerinizi alabilirsiniz. Kârlı sektörden bahsetmemin nedeni ekmek, börek, simit, pide gibi ürünlerin satışını yapan fırınlarda bu tür ürünlerin %100’ün üzerinde kar marjı olmasıdır.

Bu karlı sektörde yer edinmek istiyorsanız önce bir yola karar vermelisiniz. Önünüzde 3 seçeneğiniz var. Sıfırdan bir fırın başlatın, devralın ve bir bayi alın. Bu 3 seçeneğin hepsinin kendi artıları ve eksileri vardır. Ancak 3’ünün de size kattığı birleşik kar marjından ve bunların yüksek olasılıklı sektörler olmasından faydalanırsınız. Şimdi ekmek fırını açmak isteyenler için tüm detayları verelim.

Not: Ekmek fırını açmak dışında fikir almak için hazırladığımız 112 Mağaza Açma Fikirleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ekmek fırını açmak

Bir işi düşünürken yaşadığımız en büyük sorun, o iş hakkında hiçbir bilgimiz olmadığında kaçmaktır. Unutmayın, pizzanın içine ne koyacağını bilmeden hamburger yapmayı bilmeyen, hamburger zinciri sahibi olan çok insan var. Yani her şeyi bilmek zorunda değilsin. Yalnızca bilgili profesyonelleri bir araya getirmek, size karlı sektörlere girme fırsatı verir.

Bugünkü ekmek fırınlarının çok iyi iş çıkardığından bahsetmiştim. Ancak, bir sorun var. Eskisi kadar usta değil. Bunun nedeni, zorunlu eğitimin lise sonlarına çekilmesi ve ardından açık öğretimle birlikte gençlerin iş bilmeden akademisyen hale getirilmesidir. Sonuç olarak çıraklık eğitimi almış fırıncı olmadığını söyleyebiliriz. Ülkemizde bu sorun Suriyeli ustalar tarafından çözülmeye çalışılmaktadır. Tabii ki yeterli değil, yetmediği için bakkal gibi fırınları görmemiz mümkün değil.

Elbette bu işte 2 çözüm var. Piyasalar her zaman mevcut duruma göre şekillenir. Hem fırıncı olmak için verilen eğitimler hem de pastanelere aracılık eden firma sayısı arttı. Uzun vadeli düşünüyorsanız 8 aylık fırıncı ve şekerci kursuna katılabilirsiniz. Yani mantıklı mı?

Bu işe aşina değilseniz, ya bir tüccar tutabilirsiniz ya da bir fırıncı ile anlaşıp bir fırın açabilirsiniz. Usta ile anlaşmanın ve fırın açmanın en büyük sıkıntısı ustalarla uğraşmanın zorluğudur. Fırıncılar çemberinde çok fazla usta fırıncı kalmadığını biliyor. Bu nedenle, biraz kaprislidirler ve maliyetleri oldukça yüksektir. Ayda 5.000 TL’nin altında çalışan usta bulmak mümkün değildir.

Ayrıca bilmediğiniz bir işin kontrolünü elinizde tutmak da çok zordur. Ekmeğin sert olması durumunda nasıl yumuşatılacağı konusunda rehberlik edemezsiniz. Tabii ki, bu her zaman böyle değildir. Belki de bu konuda iyi anlaştığınız bir ustanız vardır. Ya da diyelim ki bu işi daha iyi kontrol etmek için seçenekleriniz var.

Ancak transfer bedeli en az 1 milyon TL olan sıfırdan bir fırın açmak için en iyi seçenek kendinize yatırım yapmaktır. Bunu işiniz için bir kenara sermaye ayırmak olarak düşünün. Sonunda bu size ek donanım ekleyecektir. Ayrıca 8 aylık değil 3 aylık hızlandırılmış kurslar alabilirsiniz. Son olarak, bir uzay mekiği değil, ekmek ve kek yapmayı öğreneceksiniz. Normal ekmek pişirme için 3 aylık bir kurs yeterlidir.

Sahip olacağınız diğer seçenek bir bayi almaktır. Bu işin zorluklarına katlanmak istemiyorsanız ve gerekli sermayeye sahipseniz, o zaman bir oto galerisi sizin için iyi bir seçenek. Tüm zorlu süreçler ekmek franchise şirketi tarafından karşılanmaktadır. Personel alımı, eğitimi, A’dan Z’ye tadilatı vb. İş size anahtar teslim olarak teslim edilir. Tek yapmanız gereken onu çalıştırmak. Tabii ki üye işyeri seçenekleri 50.000 TL’den başlayıp 2 milyon TL’ye kadar çıkıyor.

Şimdi size sıfırdan ekmek fırını nasıl açılır onu anlatalım.

Ekmek fırını nasıl açılır?

Öncelikle yeterli sermayeye sahip olmanız gerekir. Fırın açmak sıradan bir iş yeri açmak gibi değildir. Baca maliyeti, fırının yapım maliyeti, alacağınız makineler ve ayrı satış kısmı yüksek maliyetler içermektedir. Ayırdığınız sermaye ile nasıl bir fırın açacağınızı, nasıl bir yol haritası oluşturacağınızı siz belirlersiniz.

yol haritası. Bir işe başlarken en önemli adım olduğunu düşünüyorum. Bir dükkan işleterek veya düşünerek bir iş kuramazsınız. Yapmanız gereken her şeyi yazarak ve çizerek hareket etmelisiniz. O işe başlamadan önce yapacaklarınızı, 1 ay, 6 ay ve 5 yıl sonra nerede olmak istediğinizi yazın. Yol haritası, tüm işlerinize sistematik bir şekilde yaklaşmanızı sağlar.

Fırın açmak için bir iş bulmanın zamanı geldi. Bu en zor aşamalardan biridir. Birçok dükkan sahibi, fırın açmak isteyenlere dükkan kiralamak istemiyor. Kırılma, dökülme ve aşınma ve yıpranma geçmişi nedeniyle. Tek sorun tabii ki dükkan sahibi değil. Ayrıca oturma izni de gereklidir. Buna rıza denir. Apartmanda yaşayanlar yangın riski, duman rahatsızlığı ve çeşitli sebeplerden dolayı anlaşamıyorlar. Bunun için en iyi seçenek müstakil bir yer bulmak olacaktır.

Mağaza kiraladıktan sonra sıra vergi numarası almaya geldi. Vergi levhası için bir muhasebeci bulun. Tüm işlemler için muhasebeci size bir çalışan gönderecektir. Vergi dairesine birlikte gidebilir ve tüm işlemleri bir günde yapabilirsiniz.

Vergi kodunu aldıktan sonra yenileme işlemine başlayabilirsiniz. Burada 2 seçeneğiniz var. Odun sobası açtığınızda baca operasyonunuz farklıdır. Doğalgazlı fırın açtığınızda tadilat süreciniz daha kolay olur. Maliyet avantajları nedeniyle birçok firma artık doğalgazlı fırınlara geçiş yapıyor. Sizin için en mantıklı seçenek olacaktır.

Tüm tadilat işleri için anahtar teslimi firmalarla anlaşmalar işinizi kolaylaştırır. Birçok girişimci bu tür işleri parça parça yapmaya çalışır. Ustanın hem zamanı hem de maliyeti açısından sizi olumsuz etkileyecektir.

Tüm tadilatlar tamamlandığında, personel kiralama zamanı gelmişti. Personel konusunda çok hassas olmalısınız. Elbette duyarlılığınız vereceğiniz maaş lehine olmamalıdır. Çünkü çalışanların ne aldığı belli. Dikkat etmeniz gereken şey yeniliklere açık olmaktır. Ben yıllardır böyle hamur yoğuruyorum, ekmeğe un ve sudan başka bir şey katmadım diyen ustalardan uzak durun.

İşe alım aşaması tamamlandığında artık üretime hazırsınız. Olağanüstü bir açılışa hazır olun. Fırın kurallarına göre ekmek benzeri ürünlerin reklamını yapamazsınız. Bununla birlikte, ücretsiz kek tarzı ürünler üretebilir ve dağıtabilirsiniz. İlk gün ne kadar çok insanı çekerseniz, işiniz o kadar büyür.

Okuyun: Fırın tüccarları sunan şirketler

Ekmek fırını açma maliyeti

Bir fırın açmak, normal bir dükkan açmaktan daha karmaşıktır. Bu nedenle fırın açma maliyeti en az 200.000 TL’den başlayıp 2 milyon TL’ye kadar çıkmaktadır. İşte maliyet pozisyonunuzu etkileyen en önemli faktörler, firmanın üretim kapasitesi, konumu ve tadilat sırasında harcanacak dekorasyon maliyeti.

Bir fırın açmak için bu maliyetten tasarruf edilip edilmediğini sorabilirsiniz. Hem evet hem hayır. Butik fırın açarsanız yani pizza, pide gibi gazlı fırınlarda üretim yaparsanız bu maliyetleri yarı yarıya azaltabilirsiniz. Normal standart sobalarda tadilat aşamasının yüksek olması bu maliyeti artırmaktadır. gibi bazı prosedürler B. Alınacak onay, fırın açma yönetmeliği, maliyet kalemlerini artırmaktadır.

Okuyun: Yeterli sermayeniz yoksa bu makaleyi okumalısınız.

Bir ekmek fırını ne kadar tasarruf sağlar, karlı mı?

Fırın kâr marjları %100 ile %200 arasında değişmektedir. Aslında, unlu mamüller, simit, kepekli tahıllar, çavdar ve kepekli tahıllar aslında kâr oranını artırabilir. Bir fırının para kazandığını söylemesi için günde en az 2.000 somun ekmek satması gerekir. Yukarıdaki maliyet kalemleri dikkate alındığında 2000 somun ekmek satan bir fırının aylık geliri 20.000 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir.

Satış fiyatı 2 milyon TL olan fırınların bu kadar kâr etmesi oldukça normal. Yerel esnafa ekmek dağıtarak gelirinizi ikiye veya üçe katlamak çok kolay. Ancak bunun için üretim kapasitenizin yeterli olması gerekir. Bu işi tek bir ekmek fırınıyla yürütemezsiniz.

Ekmek fırını tüccarları sunan şirketler

Bu sektörden anlamadıysanız ancak kâr potansiyelini gördüyseniz, bayi alma şansını yakalayabilirsiniz. Bir araba bayiliğini devralarak iş yapan birçok girişimci var. Ancak, bu seçenek büyük sermaye gerektirir. Ayrıca kar marjı üretimdeki kadar yüksek değildir. Bu elbette çok doğal. Fırın dükkanları sunan şirketler:

  • Fırın Paşa
  • 2000 ekmek
  • Uno ekmek
  • Karja Fırın
  • komşu fırın
  • fırın sanatı
  • halk ekmek ticareti
  • Trabzon Ekmek Tüccarı
  • Vakfıkebir Ekmek Tüccarı
  • Kuncu Fırın Bayi

Daha detaylı bilgi için Distribütör kategorisi sunan firmalarımıza göz atabilirsiniz.

  • Fırın açma yönetmeliği ve işletme ruhsatı alındı
  • Vergi Dairesi
  • imza sirküleri
  • Fırın Odası Kaydı
  • Operatör kimliği raporlama formu
  • İtfaiye Uyum Raporu
  • Kimlik fotokopisi
  • sertifika fotokopisi
  • SGK Beyannamesi
  • kira sözleşmesi
  • Şampiyonluk Sertifikası
  • ikamet eden kişinin rızası

Önemli not: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı ile nüfusu 100.000’den fazla olan firmalarda bina altında ekmek üretim tesisi açılması yasaklanmıştır. Daha detaylı bilgi için csb.gov.tr ​​adresinden duyuru şeklinde haberleri okuyabilirsiniz. Bu kanun butik fırınlar için değil, üretim yapanlar için geçerlidir. Daha ayrıntılı bilgi Fırıncılar Derneği’nde de bulunabilir.

Butik fırın açılışı

Düşük bir bütçeniz varsa birçok firma size butik fırın açma fırsatı sunacaktır. Butik fırınlarda sadece raf ve vitrin kurulur. Hazır ürünler firma tarafından tarafınıza getirilecektir. Yapmanız gereken pişmiş ürünü fırına koyup size verilen talimatlara göre ürün haline getirmektir.

 

Şirket araçları ile gün içerisinde düzenli aralıklarla normal ekmek sizlere ulaştırılacaktır. Günümüzde soba sayısı her geçen gün azalmakta, butik sobalar giderek daha popüler hale gelmektedir. Hatta Bim, Carrefoursa, Migros gibi marketler de burada kendi butik ekmeklerini yapma fırsatını görmeye başladı.

 

Butik fırın açmanın bir diğer avantajı da kalfalık veya ustalık belgesi, bina altında fırın açma ruhsatı vb. zorlukların olmamasıdır. Size bayi olma fırsatı sunan firma bu konuda size yardımcı olacaktır.

Mesaj Bırakabilirsiniz