Ülkemizin en karlı iş sektörlerinin başında gıda sektörü geliyor. Türk insanı olarak her türlü lüksümüzden ödün verebiliyoruz ama beslenme alışkanlıklarımızı kolay kolay bırakamıyoruz. Çıtır çıtır lezzetli böreklere kim hayır diyebilir ki ? Fırından sıcak sıcak çıkmış börekleri herkes büyük bir iştahla tüketir. İşte bu yüzden de börekçi dükkanı açmak oldukça karlı bir iş fikridir. Bu makalemizde börekçi açmak istiyorum diyenler için sektör hakkında bilgiler vereceğiz, börekçi dükkanı açmanın maliyeti ne kadar tutar ve bu işten para kazanmak için püf noktalar nelerdir hepsini öğreneceksiniz.
İçindekiler
Börekçi Dükkanı Açmak
Gıda sektöründe her işte olduğu gibi börekçi açmak için doğru stratejiler kurgulamak gerekiyor. İşe başlamadan önce elinize kağıt – kalem almalı ve dükkan konumu üzerine notlar almalısınız. Bir börekçi dükkanı nerede açılırsa iş yapar, hangi lokasyonlarda daha çok satış gerçekleştirebilirsiniz bunları uzun uzadıya not etmeli ve dükkan lokasyonunuzu kararlaştırmalısınız.
Börek genellikle sabah kahvaltılarında, yanında demli 1 bardak çay ile tüketilen bir yiyecektir. O halde sabah işe gitmek isteyen işçi ve öğrenci kesiminin geçiş güzergahı üzerinde börekçi dükkanı açmak oldukça iyi bir seçim olacaktır. Bu noktada yapmanız gereken şehrinizdeki işçi, öğrenci ve memur kesimin sık sık kullandığı yollar üzerinde dükkan aramak olsun.
Böyle bir konumu tespit ettikten sonra, 50 m2 ve üzeri alanlarda bir dükkanın kiralamasını yapabilirsiniz. Dükkan içerisine mutfak, masa vs. kurulacağı için alanın büyük olmasına önem göstermelisiniz. Mutfak kısmına bir çok ekipman yerleştirileceği için geniş bir alanda çalışmak hem size hem de börek ustalarına büyük artı değer katacaktır.
Kendinize uygun bir dükkan bulduktan sonra dükkan sahibi ile kira anlaşmanızı sağlayın. Dikkat etmeniz gereken nokta elbette kira fiyatlarının uygunluğu. Çok yüksek kira bedeli olan yerlerden kaçının ve uygun, hesaplı bir dükkan bulunca kira sözleşmesini yapın.
Dükkan Dekorasyonu ve Gerekli Ekipmanlar
Börekçi dükkan açmak isteyenler dükkan içerisine biraz bakım ve süsleme yaparak mekanı hoş bir görünüme kavuşturmalıdır. Börekçi dükkanında duvara asılmış bir kaç eski tablo, çalar saat, bisiklet vb. ortama hoş bir görünüm katacaktır ve müşterinin ilgisini çekecektir.
Börekçi dükkanında olmazsa olmaz ekipmanlar ise şunlardır;
- Sanayi tipi endüstriyel fırın
- Börek ısıtıcı dolap
- Kasa tezgahı ve dolap (börek sergilemek için kullanılacak)
- Çay semaveri (ısıtıcılı)
- Soğutuculu meşrubat dolabı
- Tabak, çatal, kepçe, bıçak vb. çeşitli küçük mutfak aletleri
- 5-10 adet masa ve sandalyeler
- 1 adet Led TV ve ses sistemi (dükkanda bahçe, teras vb. ayrı alan varsa bir TV’de oraya yerleştirilmelidir)
Ustalarınızı İyi Seçin
Gıda sektöründe her işte olduğu gibi börekçilikte de işin kalitesini usta belirler. İşini bilen kaliteli bir ustanın elinden çıkmış börekler müşteriler tarafından kapışılabilir. Bu nedenle iyi bir usta bulmanız ve bu ustanın işinde çok tecrübeli, becerikli birisi olması gerekiyor. Açıkçası börekçi dükkanı açmak isteyen girişimcilerin en çok sıkıntısını yaşayacağı nokta budur. Piyasada kaliteli bir börek ustası bulmak gerçekten de çok zordur. Ayrıca işini gerçekten iyi yapabilen bir usta size oldukça fazla naz yapacak, belli başlı şartlar ve yüksek maaş talebinde bulunacaktır.
Ankara, İstanbul ve İzmir gibi Türkiye’nin büyükşehirlerinde kaliteli börek ustaları 4-5 bin TL maaş talep edebilmektedir. Bu nedenle börekçi açmayı planlıyorsanız ustanızın emeğinin karşılayabilmeniz gerekiyor. İlk bir kaç ay belki düzgün bir ciro yapamayacaksınız ancak ustanız maaşını sonuna kadar alacaktır. Eğer ustanıza maaşta geçikme, ödememe gibi şeyler yapacaksanız, dükkanı kısa sürede kapatmak zorunda kalabilirsiniz.
Börekçi Dükkanı Açmanın Maliyeti
Bu sektöre girmeye karar vermiş olanlar en az 100 bin TL sermayeye ihtiyaç duyacaktır. Gıda işinde mutfak ekipmanları, araç gereçleri oldukça pahalıdır ve bunların bedelini daha işe başlarken ödersiniz. Börek işinde mutfak ekipmanları arasında en çok para ödeyeceğiz şeyler ısıtıcılar ve fırınlardır. Bu iki kalem size zaten yüklü bir sermaye harcatacaktır.
Bunların üzerine dükkan kirası ve usta maaşı sermayenizin büyük bir kısmını harcayacağınız noktalardır. Büyükşehirlerde usta maaşları ve dükkan kiralarının fiyatlarının yüksek olması size büyük bir risk yaratacaktır. Her dükkanda ilk 6 ay hiç kar olmayacakmış gibi düşünmek ve bu plan doğrultusunda hareket etmek gerekir. O nedenden dolayı bizler en az 100 bin TL sermayeyi bu iş için harcamak üzere cebinizde tutmanızı önermekteyiz.
Börekçi Dükkanından Para Kazanmanın İpuçları
- Gıda sektöründe hijyen, titizlik ve lezzetin bir arada buluşmasıyla başarıya ulaşılır. Bu nedenle dükkanınızın temizliği ve ustaların mutfak temizliğine önem göstermeniz gerekir. Çalışanlar hamur işleri ile uğraşırken saçlarına bone takmalı, ustalar sakalsız ve bıyıksız olmalıdır.
- Börekçi dükkanına sabah büyük talep olur. Ustalar gece vakti çalışmalı ve sabahın ilk saatlerine kadar börekleri yetiştirmelidir. Bu zaman planlamasını iyi ayarlamalısınız ve ustaların üretimi sabaha karşı bitirmelerini sağlamalısınız. Sabahın ilk saatlerinde dükkana gelen müşteriler taze ve sıcak börek tüketebilmelidir.
- Müşteri velinimetinizdir. Müşterilere servis yapacak personelleri bu nedenle iyi seçmeniz gerekir. Müşteri ile ilişkisi kötü olan, kaba ve sert kişileri çalıştırmamalısınız.
- Börekçi dükkanında müşterilere taze ve sıcak çay servis etmeniz gerekir. Sakın müşteriye bayat, kokmuş ve soğumuş çayı vermeyin. Bir müşteri böyle bir dükkana bir kez gelir, bir daha gelmez.
- Müşterileri çok fazla sıkboğaz etmeyin. Herkesin rahat rahat yemek yemesine, sohbet etmesine imkan tanıyın.
Bu noktalara dikkat ettikten sonra biraz sabır ve gayretle başarıya ulaşırsınız. Gıda sektörü üzerine düşüldüğünde herkese kazandıran bir sektör. Gerçekten bu işi yapabileceğinizi düşünüyorsanız ve 100 bin TL kadar sermayeniz varsa hiç vakit kaybetmeden börekçi dükkanı açın.
“Börekçi dükkanı açmak için çok fazla sermaye gerekiyormuş, gıda sektörüyle ilgili başka iş fikri yok mu ?” diyorsanız aşağıdaki diğer rehberlerimize göz atabilirsiniz;